De vergeten hypotheek, een verhaal uit de praktijk

De vergeten hypotheek, een verhaal uit de praktijk

U heeft uw zaak, laten we zeggen een winkel, beëindigd. Het winkelpand waarin uw zaak gevestigd was, heeft u 40 jaar geleden gekocht. U zat toen nog niet zo goed in de slappe was, de bank werkte toen ook al niet mee. Gelukkig wilde de verkoper van de winkel u wel helpen door u een deel van koopsom van het winkelpand te lenen. Begrijpelijkerwijs wilde hij wel wat zekerheid hebben dus werd er een hypotheek ten gunste van de verkoper op het winkelpand gevestigd. De zaken gingen goed en na verloop van tijd loste u de schuld aan de verkoper volledig af. U denkt: eind goed al goed, ben ik mooi van die hypotheek af.

Daarna heeft u een koper gevonden voor het winkelpand en stapt samen met de koper naar de notaris. De notaris kijkt in het kadaster en ziet dan tot uw verbazing dat er nog een hypotheek op uw winkelpand staat ingeschreven. De notaris legt u uit dat met het aflossen van de schuld, de hypothecaire inschrijving niet automatisch vervalt maar dat die zoals dat heet, geroyeerd moet worden. Daarvoor is de medewerking van de hypotheekhouder nodig (degene van wie u 40 jaar geleden het winkelpand heeft gekocht en van wie u toen geld geleend heeft). En dan begint de ellende. Die persoon blijkt al lang overleden te zijn en heeft 5 erfgenamen nagelaten, waarvan er inmiddels ook weer eentje overleden is, er eentje dementerend is en een andere geëmigreerd is. De nalatenschap is al lang afgewikkeld en er is geen testamentair executeur meer. U zult dan van al die erfgenamen een handtekening nodig hebben onder een volmacht aan de notaris, om de hypothecaire inschrijving te royeren. Lukt dat niet, dan zult u met behulp van een advocaat naar de kort gedingrechter moeten om de hypothecaire inschrijving geroyeerd te krijgen met alle kosten van dien.

Let er dus op dat zodra u een met hypotheek verzekerde schuld heeft afgelost, u naar de notaris stapt om de doorhaling van de hypotheek in het kadaster te regelen. U komt dan jaren later niet voor onaangename verassingen staan.

Wilt u weten hoe dit precies zit? Dan moet u gewoon eens met ons bellen.

Heeft u vragen hierover neemt u dan gerust vrijblijvend contact op met Martien Steijven: martiensteijven@sbadv.nl of info@sbadv.nl