Werkgever moet oproepkracht vaste uren betalen!

Werkgever moet oproepkracht vaste uren betalen!

Onlangs deed de rechter in Limburg een belangrijke uitspraak over werkgevers die medewerkers inzetten op  basis van oproep (ECLI:NL:RBLIM:2020:9724).

Wat was er aan de hand?

Een medewerkster werkte gemiddeld bijna 18 uur per week op afroep. In januari 2020 vond er een gesprek plaats tussen de werkgever en de medewerkster over een andere functie. Zij accepteerde die functie niet. Door de corona-maatregelen werd zij vanaf maart 2020 nog maar beperkt ingezet. Vervolgens kreeg zij te horen dat zij vanaf september 2020 in het geheel niet meer zou worden ingezet.

Ingeval van een oproepovereenkomst verplicht de wet de werkgever om “steeds als de arbeidsovereenkomst 12 maanden heeft geduurd binnen een maand schriftelijk of elektronisch een aanbod voor een vaste arbeidsomvang te doen”. Als uitgangspunt moet die arbeidsomvang overeen komen met het gemiddelde van de afgelopen 12 maanden. De werkgever had de werknemer weliswaar een andere functie aangeboden – mondeling – maar niet “schriftelijk of elektronisch” en ook niet een aanbod voor een vaste urenomvang gedaan. Op basis daarvan kon de medewerkster naar die gemiddelde urenomvang loon vorderen, ongeacht of zij zich (vooraf) voor de betreffende arbeid beschikbaar had gesteld.

Deze uitspraak benadrukt hoe belangrijk het is voor de werkgever die met oproepkrachten werkt om het jaarlijks verplichte aanbod tot het overeenkomen van een vaste arbeidsomvang in de juiste vorm – schriftelijk of elektronisch – te doen, alsook om de afwijzende respons van de werknemer daarvan goed vast te leggen.

Wilt u weten hoe dit precies zit? Dan moet u gewoon eens met ons bellen.

Heeft u vragen hierover neemt u dan gerust vrijblijvend contact op met Martin Niesten: martinniesten@sbadv.nl of info@sbadv.nl